tiistai 31. maaliskuuta 2009

Ommelluksia

Viime viikkoina olen harjoitellut ompelemista. Tuloksena on ollut joitakin ommelluksia (vrt. kommelluksia).


Mekko pellavakankaasta
Koko 38
Pellavasekoitetta Eurokankaan palalaatikosta
Kaava 121 & 122 Burdasta 02/09

Tykkään kovasti mekoista, vaikka aika harvoin niitä käytänkin. Nyt toivon lämmintä kesää ja varaudun siihen hyvissä ajoin. Tuo ei ehkä ole paras mahdollinen mekkokangas mitä kankaan laskeutumiseen tulee, mutta uskon että paranee käytössä.

Aika yksinkertainen ommella. Ainoat yksityiskohdat oikeastaan erilliset listat hihansuissa ja pääntiessä. Siis en kääntänyt reunoja kuten yleensä tehdään, vaan ompelin erilliset kaistaleet kuminauhakujia varten.
Tunika
Koko 38
Viskoosin (95%) ja elastaanin (5%) sekoitetta Eurokankaasta, oikein metritavaraa, 1,3 m
Kaava 103 Burdasta 03/09

En ole varsinaisesti tunikaihminen, mutta tässä oli kiva malli, joten päätin kokeilla. Erityisesti tuo kaarroke viehätti silmää. Kesällä tulee varmaan pidettyä ainakin kotioloissa.

Tuollainen joustava kangas on aika haastavaa ommeltavaa. Koko ajan saa olla tarkkana ettei vaan venytä liikaa tai ettei kangas krymppääny ja tule turhia vekkejä. Pariin otteeseen jouduin vähän saumoja purkamaan, mutta sellainen 7½ tästä tuli.
Nämä ompelukseni ovat aika kaukana vielä siitä, että joku sanoisi että ovat kuin tehtaassa tehtyjä (tässä tapauksessa se olisi ehdottomasti kohteliaisuus). Yritän kuitenkin kovasti. En varsinaisesti ole mikään keltanokka ompeluhommissa. Aina silloin tällöin olen innostunut kaavojen ja kankaiden kanssa touhuamisesta, mutta sitten on aina tullut joku takaisku ja homma on jäänyt. Nyt olen kuitenkin päättänyt, että tämän homman opin. Kyse on motivaatiosta ja kärsivällisyydestä. Ompelemisessa menee liikaa aikaa valmisteluihin ennen kuin pääsee varsinaisesti tekemään ja se vaatii niin suurta huolellisuutta, että kärsimätön mieleni vaatii jalostumista. Neulominen on niin paljon yksikertaisempaa: puikot ja lankaa, se on siinä. Olen toki neulonutkin ja puuvillaa on puikoilla. Siitä enemmän kun työ valmistuu.

5 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Ihania mekkoja olet saanut aikaan. Nyt puuttuu enää se kesä ja sen lämpö.

TeSa kirjoitti...

Lämmintä kesää on prohveetat povanneet.
Varusteet valmiiksi, ja helmat heilumaan.
Kaunis malli mekossasi.

Satu kirjoitti...

Kivan näköisiä vaatteita. Totta on että ompelu vaatii suurempaa huolellisuutta. Purkaminen on vähän hankalampaa ja kerran leikattua kangasta ei saa enää ehjäksi.

Christina kirjoitti...

Aikas hyvänäkösiä vaatteita. Kärsivällisyyttä se ompelu vaati ja minuu ainakin ärsyttää se kun vihdoin sitten suunnittelun ja leikkaamisen jälkeen pääsee ompelemaan, niin yleensä pitää aina jostain syystä jättää homma vaiheeseen eikä voi posotella samantien valmiiksi.Vaikka oliskova hinku saada valmista ja nähdä tuliko siitä vaate vai mikä siitä tuli : )

Anonyymi kirjoitti...

Moi- no sinähän se teet mitä päätät - ihan kesää alkaa odottaa kun noita katselee..jospa tulisikin kaunis kesä mukavan talven jälkeen !terv. ainok