sunnuntai 6. tammikuuta 2008

Kieroutunut kelluntatakki

Hyvää uutta vuotta ja loppiaista kaikille lukijoilleni! Joulu oli ja meni. Kilttinä olin ollut. Sain paljon lahjoja, mutta en mitään neulomiseen liittyvää.

Viime vuoden viimeisen työn sain valmiiksi eilen. Aloitin sen 1. joulukuuta, joten se kuuluu ehdottomasti viime vuoden töiden joukkoon.

Kieroutunut kelluntatakki, Twisted Float Shrug by Annie Modesitt, Vogue Knitting Fall 2005
Honkarinteen villa, 100% villaa, 300 g
Sandnes Smart, 100% villaa, 110 g
Esiton Lenkkimohair, 70% mohairvilla, 20% villa, 10% polyamidi, 100 g
Addin pyöröpuikot, 5 mm

Tämä malli on ollut työlistallani pitkään. Siitä asti kun tuo VK:n numero osui käsiini. Taisi olla aikoinaan ensimmäinen VK:ni. Mitähän tuosta nyt sanoisi. Näyttää lehtikuvissa paremmalta kuin luonnossa. Ohje oli minusta aika ylimalkainen, ei ihan loppuun asti mietitty.

Lukuisista yrityksistä huolimatta en saanut float stitchiä onnistumaan kuten alkuperäisessä kuvassa. Vedin langan ilmeisesti liian tiukalle silmukoiden välissä. Tein sitten omalla tavallani.

Ohjetta jouduin pikkasen muuttamaan, koska Honkarinteeläinen oli vähissä. Helmasta jouduin purkamaan muutaman kerroksen (lopussa yli 600 s/krs) ja neulomaan reunuksen uudestaan saadakseni langan riittämään hihoihin. Hihat jäivät silti hieman vajaiksi ja jatkoin niitä sitten lenkkimohairilla. Tein hihat ylipitkiksi, että saan ne kauniisti käännettyä. Sopivat mielestäni malliin hyvin tuollakin tavoin.

Vaikka näytänkin kuvassa vähän huolestuneelta (ulkona puhalsi tosi kylmä viima, kun yritin valokuvata parvekkeella itselaukaisijan avulla), uskon että tätä tulee käytettyä. Se oli äsken ylläni, kun olimme sirkuksessa ja tuntui oikein mukavalta ja etenkin lämpimältä.

Takaapäin otetussa kuvassa näkyy takin idea. Aloitetaan keskeltä selkää, lisätään tasaisesti silmukoita noin joka 2. kerros. Kun on neulottu selän leveyden verran tehdään hihanaukot ja sitten jatketaan niin kauan kuin takille halutaan kokoa. Lopuksi neulotaan hihat hihanaukoista poimituilla silmukoilla. Sopii hyvin saumoja karttaville, sillä takissa ei ole yhtään saumaa. Jostain lenkkimohairin tapaisesta, bouclé -tyyppisestä langasta voisi tulla aika hauska tällainen. Ehkäpä joskus velä kokeilen.

3 kommenttia:

Vilma kirjoitti...

Sepäs on jännä. Naapuruston lasten onkin helppo nyt tähdätä lumipallonsa, kun on selkeä kohde. :)

Muhun tuo kolahtaa kyllä, etenkin kun ei oo saumoja. Hienosti osuu tuo lankakin, värit ei lätäköidy eikä oo levottomat, ja kuitenkin on hyvin vaihtelua ja elävyyttä pinnassa.

Jenni kirjoitti...

Kivan näköinen takki!

Hauska tuo ympyrämalli ja niinkuin Vilmakin jo sanoi, niin hyvin sopii elävänvärinen lankakin tuohon, korostaa ympyrän muotoa.

Pirre kirjoitti...

Todella hieno ja persoonallinen. Ei ole jokaisella vastaatulijalla tuollaista yllään =)